Overheid verhindert vrijwilligerswerk

Mensen die noodgedwongen zonder werk zitten moeten zich nuttig kunnen maken. Dat is niet alleen goed voor de participatiemaatschappij, maar ook voor de mensen zelf. Mijn drijfveer achter het beleid voor de mensen in de bijstand, voor wie ik wel verantwoordelijk ben, is ‘niemand achter de geraniums’. Helaas staat het geval van de buurtbus in Waterland niet op zich.

buschauffeur

Het is de droom van elke wethouder verkeer en participatie: dertig vrijwilligers die staan te trappelen om een nieuwe buslijn te beginnen langs kleine dorpen waar nooit eerder een bus reed. Mannen en vrouwen die eigenlijk altijd al buschauffeur hadden willen worden, maar in andere carrières terechtkwamen. Gepensioneerden, huisvrouwen en werklozen die met veel plezier vorm willen geven aan de participatiesamenleving en vier uurtjes per veertien dagen op een buurtbus willen rijden.

We hielden een feestelijke startbijeenkomst in het gemeentehuis om te vieren dat de Buurtbusvereniging in Waterland een feit was. Maar toen kwamen de vragen. Vier potentiële buschauffeurs ontvingen een WW-uitkering. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) wilde ze geen toestemming geven om vrijwilliger te worden op de buurtbus. Ik hoorde het met verbijstering aan. Lees hier verder het artikel.

Bron: Volkskrant – 2 april 2015